En hållbar värld... Kan man få det?

En hållbar värld... Kan man få det?

För snart 15 år sedan startade jag DesignWerket med intentionen att göra världen mer hållbar!

Jag ville hjälpa kvinnor att få coola plagg i sköna kvalitéer, med ett hållbart snitt, som samtidigt var tillverkade under schyssta förhållanden.

Ett vinnande koncept, helt enkelt!

Vem vill inte ha sköna kläder som man känner sig snygg i?

Att man dessutom får ett rent samvete, genom att man har lagt några kronor extra. För att försäkra sig att de som har tillverkat kläderna kan leva på sin lön och dricka rent dricksvatten (för att tygerna inte har fördärvat deras vattendrag med kemikalier), det blir liksom grädden på moset!

Vad jag inte visste då, för 15 år sedan, var att världen skulle snurra allt snabbare... Kläderna skulle bli allt billigare... Och upplysningens tid var förbi...

Ingen kunde väl ana vad planerna var..? Eller vad resultatet blev?

En överkonsumtion av kläder, möbler, heminredningsdetaljer och en massa onödiga prylar... Och detta utan att vi själva var/är medvetna om vem som tillverkar och hur mycket de får betalt... För inget företag vill berätta hur man utnyttjar andra, bara för att själva tjäna pengar. 

Du kan läsa mer om vad som hände 2004, och hur denna karusell drog igång... >> HÄR

Nu börjar människor att bli upplysta, och då kontrar kedjorna med ett hållbart sortiment... MEN, hur hållbart är det?

  • Håller plaggen i 10 år?
  • Är de tillverkade av återvunna kläder?
  • Får de som tillverkar plaggen en skälig lön, som de kan leva på?
  • Ser man till att färgerierna inte släpper ut kemikalier i vattendragen utan filtrering?
  • Hjälper man de som arbetar på fabrikerna med att ändra lagarna i deras länder, så att man kan leva på minimilönen OCH att det blir förbjudet att dumpa gifter i vattendrag? 

Självklart hade jag önskat att jag kunde svara JA på alla frågor ovan... Men svaret är dessvärre NEJ - på samtliga frågor!

Visst känns det tryggt att handla ett plagg som det står att det är tillverkat av återvunnen polyester? Man liksom tror att ett gammal klädesplagg har blivit återvunnet... Jag är ledsen att behöva tala om för dig att det inte är återvunna kläder... det är återvunna PET flaskor. Läs mer i denna intressanta artikel i Råd&Rön som du hittar >> HÄR

Att man kan köpa en svart spetsklänning i återvunnen polyester för 199:-, är det inte konstigt... eller? Eller är det bara jag, som vet vad det kostar att sy ett plagg, samt vad spetstyg kostar, som tycker det är konstigt? 

En gång i tiden jobbade jag som provsömmerska och som mest kom jag upp i att sy 10 par jeans om dagen. Jeans är ganska komplicerade att sy, så säg att jag har en lön på 100:-/ timme, så skulle ett par i sömnadskostnad landa på 118:- styck (inkl. semesterlön och arbetsgivaravgifter). Ett par jeans är lika komplicerade att sy som den svarta spetsklänningen för 199:-. 

Vi behöver lägga till tyg, frakt, lokalkostnad, förtjänst och slutligen 25% i moms. Vi kan också räkna baklänges. Klänningens pris: 199:- minus moms = 159:-. Dessa 159:- ska räcka till butikens kostnader, tyget, fabrikens kostnader, frakt, förtjänst och slutligen till sömmerskan...  Hur mycket tror du hon får?

Hade vi köpt den svarta spetsklänningen i återvunnen polyester (PET flaskor) med hållbarhets märke för 399:-? Eller hade det känts för dyrt?

Så hur handlar man hållbart mode?

  1. Köp Europa producerade kläder. Viktigt att både tyg och sömnad är Europeisk. Vi har lagar som reglerar utsläpp och minimilöner.
  2. Köp kläder som är RÄTTVISEmärkta och ekologiska. (Kläder tillverkade i Europa får ej rättvisemärkas, då det endast är ett märke som får användas i U-Länder.)
  3. Sy dina egna kläder!
  4. Köp secondhand.

 

Just nu kan du fynda både kläder (tillverkade i Europa) och tyger i shoppen! 

Vi säljer ut lagret för att vi snart flyttar vårt huvudkontor! 

Passa på medan din storlek finns kvar 💖

 

Tillbaka till blogg

Har du sett dessa?