Vakna upp 💖

Vakna upp 💖

Och sakta vaknar vi upp... 

Det Àr kanske det som Àr mÄlet med allt som sker omkring oss just nu?

Att vi skall fÄ perspektiv pÄ vÄr tillvaro och lÀra oss att uppskatta det vi har, innan vi vill ha mer...

Vi har under de senaste 20 Ären levt i ett konsumtionssamhÀlle utan dess like... Vi köper och slÀnger, utan att vÀrdesÀtta att nÄgon har tillverkat det vi slÀnger... oavsett om det Àr moder jord som har producerat bananen som har hunnit mögla, eller klÀdesplagget som Äker till tippen med prislappen kvar, som nÄgon fattig mÀnniska i Bangladesh har sytt...

 

Hur kunde det hÀnda?

1998 kostade ett par leggings 99:- hos lÄgpris kedjorna och genomsnitts lönen för en kommunalanstÀlld kvinna var 15 580:- enligt SCB.

2018 kostade ett par leggings 49:- hos samma lÄgpriskedja och genomsnittslönen för en kommunalanstÀlld kvinna var 30 300:- enligt SCB.

Kan du din matte, ser du nu att klÀderna har halverats i pris, medan lönerna har dubblats...

Detta innebÀr att butikerna mÄste sÀlja fyra gÄnger sÄ mÄnga plagg för att fÄ samma lönsamhet som för 20 Är sedan... 

 

Varför hÀnde detta?

2004 slopade EU importkvoterna, dvs. alla kunde fritt importera hur mycket man ville..

Detta innebar att det blev en jakt pÄ det billigaste priset...

För visst handlar vi mer om det Àr extra billigt??? (Nej, skulle jag vilja svara pÄ den frÄgan... Vi ville, men vi vill inte lÀngre... mer om det senare.)

SÄ alla klÀdkedjor började slÄss om det billigaste priset, man jagade marginaler och fabriksÀgare pÄ kronor och ören.

Och vad hÀnde? Vi fick en jÀtte skev uppfattning vad saker Àr vÀrda och vi utnyttjade (omedvetet) barn, miljön och fattiga mÀnniskor som tillverkade saker Ät oss sÄ att vi kunde konsumera mer... och mer... och mer... Samtidigt förstördes Äar och vattendrag liksom miljön i dessa lÀnder, eftersom deras klÀdindustri ökade lavinartat. De hade dessutom inga miljöföreskrifter eller var mutade för att produktionen skulle fortgÄ till lÀgsta pris. 

KlÀdkedjorna har slagits om oss konsumenter att vi skall köpa linnen för 30:-, att vi skall köpa ekologiska klÀnningar för 199:- och vi har shoppat (godtroget) utan att stanna upp och frÄga: Hur kan det vara sÄ billigt?

Men för c:a ett Är sedan hÀnde nÄgot... Vi blev mÀtta... Vi hade shoppat ihjÀl oss och upptÀckte att garderoben var full, av dÄlig kvalité till visserligen lÄga priser, men de höll inte..

Vi slutade konsumera i samma takt som innan och lagren började vÀxa.. liksom reorna ökade, för man slutade inte att importera klÀder till en population pÄ 30 miljoner (fast vi var 10 milj..).

 

SÄ vad hÀnder nu?

KlÀdbutikerna och klÀdkedjorna faller som kÀglor, endel har lyckat hÄlla sig kvar till denna viruskris vi Àr inne i just nu och dÄ skyller man pÄ den... Men faktum kvarstÄr att shoppingfesten Àr över... Vi har tröttnat pÄ att handla dÄlig kvalité och vi hÄller alla pÄ att vakna upp ur vÄr (ofrivilliga) omedvetenhet om VEM som har gjort vÄra klÀder och till vilket pris...

BetÀnk nu att du sÀkert har sett ett och annat klÀdesplagg med en lÄg prislapp dÀr det stÄtt : Made in Italy... Hur har det varit möjligt? Italien har ju höga löner och avgifter precis som vi... Vem har gjort det? Det har kineser... Hela familjer Àter, lever, sover och bor pÄ fabrikerna i norra Italien... De arbetar till kinalöner sÄ att vi kan handla billiga klÀder som det stÄr Made in Italy...

Hade du köpt plagget om du hade vetat? Nej, det tror jag inte... 

 

Vi gÄr nu in i en ny tid, dÀr vÄr medvetenhet höjs!

Även om det kĂ€nns som vi Ă€r inne i stormens öga kan jag lova att vi kommer att resa oss igen, mer enade och mer medvetna. Denna storm kommer att vĂ€cka upp oss, vissa abrupt, men den kommer att höja vĂ„r medvetenhet och ifrĂ„gasĂ€ttande.

Vi vill inte bli lurade lÀngre, vi har dessutom tid och tillgÄng till att bli upplysta och leta information. IfrÄgasÀtt allt (Àven mig!), för att skapa det du tror pÄ.

De nÀrmaste mÄnaderna kommer kedjorna att ha tokrea för att bli av med sÄ mycket som möjligt, sÄ det Àr bara att gratulera dig som gillar att fynda! Men ha i baktanken: vem har gjort det... till vilket pris...

VĂ„r medvetenhet ger ett hĂ„llbart mode, och vi kommer alla att uppskatta kvalitĂ© istĂ€llet för kvantitet. Kanske vi till och med hittar tillbaka till vĂ„ra symaskiner och sĂ€tter igĂ„ng att skapa...skapar vĂ„rt eget mode 💖

Back to blog
1 of 4