Ouija

Ouija

Populariteten hos Ouija-bordet går tillbaka till sin första introduktion under 1890-talet på den amerikanska marknaden, men tanken bakom den är långt äldre. Och den har haft en tumultartad tid ända sedan den tillkom.

Om du aldrig har använt en Ouija är det en typ av "anden-i-glaset". Den har en serie bokstäver och siffror på sig, och användarna lägger sina fingrar på en planschett, en liten bit av trä eller metall. Teorin är att andliga krafter kommer att "trycka" fingrarna på planschetten mot särskilda bokstäver och siffror för att stava meddelanden och kommunicera från andevärlden. Oavsett om du tror på den andliga världen eller inte, är Ouija-brädet ett otroligt intressant objekt.

Ouija-bordet själv är inte ens 130 år gammal, enligt Smithsonian Magazine, men tanken att använda "talande brädor" för att kommunicera med andar eller spöken är mycket gammal. Att försöka kontakta gudarna eller andarna genom jordisk tolkning har varit vanligt bland många civilisationer genom tiderna.

De specifika kännetecknen hos moderna ”talande brädor”, kan ha sitt ursprung från Fox-systrarna, tre kända amerikanska medier från 1800-talet. De använde bordsdans och knackningar som tecken på att spöken pratade med dem samt “automatskrift”, där de skrev vad som kom i deras huvuden medan andarna kontrollerade dem. Det kan ha varit deras idé att använda bokstäver för att producera mer definierade meddelanden. Men andligheten var så populär i 1900-talet Amerika att det är svårt att begränsa idéns exakta ursprung.

"Talande brädor" var faktiskt ganska vanliga under 1800-talet i USA, men ingen var lika populär som Ouija-brädan.

J. Edward Cornelius, i hans historia av Ouija-bordet, förklarar att den första moderna Ouija marknadsfördes i USA 1890, då landet överfylldes av intresse för spiritism och medium. Medan detaljerna är små, förefaller det ha uppfunnits av en man som heter E.C. Reiche, en snickare (tillverkade mest kistor) i Maryland med ett starkt intresse för spiritualism. Namnet "Ouija" användes först till bordet vid denna tidpunkt och det marknadsfördes som "Ouija, The Wonderful Talking Board".

Läs mer om andra magiska ting i InsiktsPortalens bok "Kom till insikt" som du kan ladda ner gratis >> HÄR!

Du hittar Ouija brädor i shoppen! 

Tillbaka till blogg

Har du sett dessa?