En Fransk Lilja

En Fransk Lilja

Fleur-de-lis (franska liljan) är en symbol som visar en stiliserad lilja eller iris blomma.

Ursprungen från franska "fleur" och "lis", ordet är bokstavligen översatt till engelska till "blomma av lilja" och symbolen betyder liv, ljus och perfektion.

Symbolen har traditionellt använts för att representera franska kungligheter.

Legenden säger att när den Merovingianska kungen av frankerna, Clovis, konverterade till kristendomen, presenterades han med en gyllene lilja av en ängel; för att symbolisera sin rening.

Det hävdades också att symbolen antogs av Clovis när vattenliljorna hjälpte honom att säkert korsa en flod, för att fortsätta att lyckas i striden.

Fleur-de-lis lyssnar till flera betydelser, och är samtidigt dynastisk, politisk, emblematisk, religiös, symbolisk och konstnärlig, särskilt hos franska högadel.

Den kan också hittas långt före de heraldiska tiderna på platser så långt bort som Mesopotamien. Då användes den som ett dekorativt element och så kom det att vara förknippat med kungligheter.

Symbolen har till och med uppträtt som ett emblem på tiohundratals sigill och mynt.

Genom att ha tre kronblad har den också fått religiös betydelse och sägs vara representativ för den heliga treenigheten och därmed renhet.

Läs mer om Fleur de Lis och andra symboler i InsiktsPortalens bok "Kom till insikt" som du hittar >> HÄR

Franska liljan har funnits med i vår logotype ända sedan start, det är en symbol som alltid har legat mig varmt om hjärtat. 

Tillbaka till blogg

Har du sett dessa?