Vem bryr sig?

Vem bryr sig?

Idag satt jag och min dotter och googlade runt för att hitta information till hennes skolprojekt om Kambodja.

Under tiden som vi letade kända sånger, matrecept m.m. Hamnade jag på en artikel från 2014 gällande textilindustrin som är landets största export industri. Redan då protesterade sömmerskorna mot de dåliga lönerna som var c:a 40 kronor om dagen. Min dotter relaterade till sin veckopeng och ansåg att det var ok, men när jag förklarade vad maten kostat som vi handlat dagen innan, att man med Kambodja lönen fick arbeta fem veckor för att betala våra matkassar, då bleknade hon. 

"Men mamma, är det verkligen okej att tjäna så lite, och att vi köper varor som är tillverkade av människor som tjänar så lite?" Nej, det är klart att det inte är!

Men vem bryr sig?

Oftast bryr vi oss bara om att det ska vara billigt... inte vem som har gjort det...

Jag hittade igår en gammal katalog som vi gjort 2008. I den står det att läsa: Swedish Design - Produced in Europe for the woman who cares who is making her garments..  Den är nu 11 år gammal och 5 år före Rana Plaza building rasade i Bangladesh (som rasade den 24 April 2013)

Rana Plaza Bangladesh from Fashion Revolution

Men vad har en rasad byggnad innehållande 5 fabriker med oss att göra? Och varför rasade byggnaden?

Allt!

Så länge vi väljer att konsumera utan att bry oss om var och hur, kommer fabriker rasa och människor leva på svältlöner...

Fabriker rasar p.g.a att fabrikörerna inte har råd att underhålla byggnaderna, för de måste ge så låga priser så att fabriken hålls igång. Inköparna skyller på konsumenten att det är därför de måste pressa priserna, för att vi inte vill betala något... Men vill du verkligen betala inget och låta människor lida för din skull? Det tror jag absolut inte! Jag tror att marknaden har vant oss vid att inget skall kosta något, utan att upplysa oss om vad som händer om vi väljer att inte vilja betala något (eller rättare sagt betala en struntsumma).

Så snälla börja bry dig! Bry dig om VEM och HUR dina saker är tillverkade..!

Tillbaka till blogg

Har du sett dessa?