Vakna upp đź’–

Vakna upp đź’–

Och sakta vaknar vi upp... 

Det är kanske det som är målet med allt som sker omkring oss just nu?

Att vi skall få perspektiv på vår tillvaro och lära oss att uppskatta det vi har, innan vi vill ha mer...

Vi har under de senaste 20 åren levt i ett konsumtionssamhälle utan dess like... Vi köper och slänger, utan att värdesätta att någon har tillverkat det vi slänger... oavsett om det är moder jord som har producerat bananen som har hunnit mögla, eller klädesplagget som åker till tippen med prislappen kvar, som någon fattig människa i Bangladesh har sytt...

 

Hur kunde det hända?

1998 kostade ett par leggings 99:- hos lågpris kedjorna och genomsnitts lönen för en kommunalanställd kvinna var 15 580:- enligt SCB.

2018 kostade ett par leggings 49:- hos samma lågpriskedja och genomsnittslönen för en kommunalanställd kvinna var 30 300:- enligt SCB.

Kan du din matte, ser du nu att kläderna har halverats i pris, medan lönerna har dubblats...

Detta innebär att butikerna måste sälja fyra gånger så många plagg för att få samma lönsamhet som för 20 år sedan... 

 

Varför hände detta?

2004 slopade EU importkvoterna, dvs. alla kunde fritt importera hur mycket man ville..

Detta innebar att det blev en jakt pĂĄ det billigaste priset...

För visst handlar vi mer om det är extra billigt??? (Nej, skulle jag vilja svara på den frågan... Vi ville, men vi vill inte längre... mer om det senare.)

Så alla klädkedjor började slåss om det billigaste priset, man jagade marginaler och fabriksägare på kronor och ören.

Och vad hände? Vi fick en jätte skev uppfattning vad saker är värda och vi utnyttjade (omedvetet) barn, miljön och fattiga människor som tillverkade saker åt oss så att vi kunde konsumera mer... och mer... och mer... Samtidigt förstördes åar och vattendrag liksom miljön i dessa länder, eftersom deras klädindustri ökade lavinartat. De hade dessutom inga miljöföreskrifter eller var mutade för att produktionen skulle fortgå till lägsta pris. 

Klädkedjorna har slagits om oss konsumenter att vi skall köpa linnen för 30:-, att vi skall köpa ekologiska klänningar för 199:- och vi har shoppat (godtroget) utan att stanna upp och fråga: Hur kan det vara så billigt?

Men för c:a ett år sedan hände något... Vi blev mätta... Vi hade shoppat ihjäl oss och upptäckte att garderoben var full, av dålig kvalité till visserligen låga priser, men de höll inte..

Vi slutade konsumera i samma takt som innan och lagren började växa.. liksom reorna ökade, för man slutade inte att importera kläder till en population på 30 miljoner (fast vi var 10 milj..).

 

Så vad händer nu?

Klädbutikerna och klädkedjorna faller som käglor, endel har lyckat hålla sig kvar till denna viruskris vi är inne i just nu och då skyller man på den... Men faktum kvarstår att shoppingfesten är över... Vi har tröttnat på att handla dålig kvalité och vi håller alla på att vakna upp ur vår (ofrivilliga) omedvetenhet om VEM som har gjort våra kläder och till vilket pris...

Betänk nu att du säkert har sett ett och annat klädesplagg med en låg prislapp där det stått : Made in Italy... Hur har det varit möjligt? Italien har ju höga löner och avgifter precis som vi... Vem har gjort det? Det har kineser... Hela familjer äter, lever, sover och bor på fabrikerna i norra Italien... De arbetar till kinalöner så att vi kan handla billiga kläder som det står Made in Italy...

Hade du köpt plagget om du hade vetat? Nej, det tror jag inte... 

 

Vi går nu in i en ny tid, där vår medvetenhet höjs!

Även om det känns som vi är inne i stormens öga kan jag lova att vi kommer att resa oss igen, mer enade och mer medvetna. Denna storm kommer att väcka upp oss, vissa abrupt, men den kommer att höja vår medvetenhet och ifrågasättande.

Vi vill inte bli lurade längre, vi har dessutom tid och tillgång till att bli upplysta och leta information. Ifrågasätt allt (även mig!), för att skapa det du tror på.

De närmaste månaderna kommer kedjorna att ha tokrea för att bli av med så mycket som möjligt, så det är bara att gratulera dig som gillar att fynda! Men ha i baktanken: vem har gjort det... till vilket pris...

Vår medvetenhet ger ett hållbart mode, och vi kommer alla att uppskatta kvalité istället för kvantitet. Kanske vi till och med hittar tillbaka till våra symaskiner och sätter igång att skapa...skapar vårt eget mode 💖

Tillbaka till blogg

Har du sett dessa?